fbpx

Historie

Over HFSLG

HFSLG, oftewel De Hoefslag is al ruim 110 jaar een culinair begrip in Midden-Nederland. Voor het ontstaan van het huidige restaurant had het gebouw al een lange historie als ‘uitspanning’. Veel mensen noemen het ook wel een ‘instituut’ omdat veel gerenommeerde chefs er ooit in de keuken hebben gewerkt. Het restaurant in Bosch en Duin wordt gezien als een van de grondleggers van culinair Nederland.

In de periode 1979-1980 en van 1987 tot 2005 had de Hoefslag één Michelinster en in de periode 1981 tot 1986 zelfs twee! Karl van Baggem zorgde er met zijn brigade voor dat Michelin in 2009 de Hoefslag na jaren van afwezigheid weer een Michelinster toekende. De Hoefslag had deze ster in het bezit tot en met 2018. Van 1975 tot 1989 stonden de bekende broers Martin en Gerard Fagel er aan het roer.

Sinds juni 2015 is HFSLG onderdeel van BHG. Chef-kok Bjorn Stukje leidt vol passie en energie het keukenteam. Zijn doel is om onze gasten een totaal beleving te bieden waarin alles klopt. Hij kookt gerechten op basis van de seizoenen, op een klassieke basis en op creatieve wijze gepresenteerd. 

In 2020 behaalde het restaurant een 42e plaats in de Lekker500 2021. Hiermee scoort HFSLG het hoogst van alle restaurants in de provincie Utrecht.

20e eeuw

1905

Huize Bosch en Duin

Voor het ontstaan van het huidige restaurant, had het gebouw reeds een lange historie als uitspanning. Oorspronkelijk droeg het de naam “Huize Bosch en Duin” en was een halteplaats voor koetsen.

1920

Huize De Hoefslag

Hernoemd tot Huize De Hoefslag.

1975

Gebroeders Fagel

De Hoefslag werd ooit geëxploiteerd door de gebroeders Fagel. Martin nam de commerciële zijde voor zijn rekening, terwijl Gerard de keuken voor zijn rekening nam.

1979

Eerste Michelinster

Huize De Hoefslag kreeg zijn eerste Michelinster, omdat het zogenaamd een fine dining restaurant was.

1981

Tweede Michelinster

Huize De Hoefslag kreeg zijn tweede Michelinster, omdat het zogenoemd een fine dining restaurant was en veel groter werd.

1985

Chef de Cuisine

Voordat Andre van Doorn in 2002 voor zichzelf begon in Restaurant Kasteel Heemstede te Houten, werkte hij twintig jaar voor De Hoefslag in Bosch en Duin, waarvan vijftien jaar als chef. Hij was Chef de Cuisine en later tevens directeur bij Restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin.

1989

Moord Gerard Fagel

Gerard Fagel werd op 9 juni 1989 vermoord tijdens een inbraak in zijn appartement boven het restaurant. Na de moord verkocht Martin Fagel het restaurant en vertrok naar Frankrijk.

21e eeuw

2007

Renovatie van het restaurant

Het restaurant werd gerenoveerd. Daarbij werd ook de keuken grondig vernieuwd. Onderdeel van de € 600.000 kostende vernieuwing was de installatie van een 1500 kilo wegend Molteni-fornuis.

2009

Opnieuw een Michelinster

De Hoefslag werd onder leiding van Karl van Baggem weer een Michelinster restaurant.

2015

Overname van de Hoefslag

Brothers Horeca Groep (BHG) neemt de Hoefslag over.

2016

Verbouwing de Hoefslag

De Hoefslag ondergaat een metamorfose en wordt in enkele weken tijd helemaal verbouwd.

2018

Naamswijziging naar HFSLG

Naamswijziging naar HFSLG. Om meer ruimte te bieden voor de laagdrempelige bistro en het restaurant intiemer te maken vind er een interne verhuizing plaats. De voormalige bistro (ook bekend als De Ruif) verwisseld intern van ruimte met het fine dining restaurant in de serre. Deze koerswijziging heeft tot gevolg dat de HFSLG toegankelijker wordt voor een bredere doelgroep en daarmee ook de kans bestaat zijn Michelinster te moeten inleveren.

2019

Chef-kok Bjorn Stukje

Chef-kok Bjorn Stukje komt in dienst en leidt vol passie en energie het keukenteam.

2020

Lekker500

Het restaurant behaalde een 42e plaats in de Lekker500 2021. Hiermee scoort HFSLG het hoogst van alle restaurants in de provincie Utrecht.

2021

Zakelijke ruimtes

Gedurende de coronaperiode worden de vergader- en meeting ruimtes aangepakt, waaronder een nieuwe wijnkamer in het voormalige fine dining restaurant.

2020-2021

Menu's voor thuis

HFSLG biedt ook menu’s en gerechten voor thuis aan die in het hele land thuis worden bezorgd.

Collega's gezocht!